Volg mij:

METEEN ONLINE EEN AFSPRAAK MAKEN? KLIK HIER >>

Blogserie deel 1 – Wat is training precies?

Training

Dit is deel 1 van een uitgebreide blogserie over training. Hoeveel delen het precies gaan worden weet ik nog niet maar ik ga de blogs zo overzichtelijk mogelijk schrijven. In deel 1 komt aan bod: wat is training en welke conditionele factoren zijn er?

Maar wat is training eigenlijk precies?

Definitie: training is het regelmatig, systematisch toedienen van prikkels om de prestatie te verhogen.

 

Factoren die betrekking hebben op het prestatievermogen:

Factoren die betrekking hebben op het prestatievermogen

Figuur 1 – Factoren die betrekking hebben op het prestatievermogen

De conditionele factoren spelen een belangrijke rol in de prestatie. Hierbij zijn de grondmotorische eigenschappen van belang:

  1. Uithoudingsvermogen
  2. Kracht
  3. Snelheid
  4. Lenigheid
  5. Coördinatie

Als we het over nummers 1 t/m 3 hebben dan zijn de trainingsprincipes van toepassing.

De trainingsprincipes:

  • Overload, supercompensatie
  • Reversibiliteit
  • Specificiteit
  • Verminderde meeropbrengst
  • Individualiteit

 

Overload, supercompensatie

Als je traint dan lever je een inspanning. Als het goed is raak je ook flink vermoeid. Eigenlijk wordt je dan (weliswaar tijdelijk) een beetje zwakker. Dit principe noem je “overload”, je doet meer dan wat je lichaam op dat moment comfortabel aan kan. Dit zorgt voor een verstoring in de homeostase *. Dit zet een herstelproces in gang en dat leidt tot een vergrote belastbaarheid, het trainingseffect: Supercompensatie.

Supercompensatie basis

Figuur 2: Supercompensatie basis

Als je dan op het juiste moment weer een training doet dan creëer je een cumulatief effect en wordt je belastbaarheid steeds hoger!

Figuur 3 - supercompensatie op langere termijn

Figuur 3 – supercompensatie op langere termijn

Daarom is het belangrijk om tussen je trainingsmomenten voldoende rust in te plannen. Als je te snel weer te intensief gaat trainen dan ben je nog aan het herstellen. Dit kan er ook toe leiden dat je juist minder belastbaar wordt en bijvoorbeeld een blessure krijgt. Timing is dus cruciaal!

 

Maar hoe lang moet ik dan rusten?

Per persoon zal dit een beetje verschillen. Je moet dus vooral goed naar je lichaam luisteren. Ook de verdelingen van je trainingen in een week is hierbij cruciaal. Hierbij kan werknaam hardloopschema op maat je uitstekend in adviseren en begeleiden. Klik hier voor de mogelijkheden.

Globaal kun je onderstaande supercompensatie periodes aanhouden:

tabel trainingsprikkels

Figuur 4: tabel trainingsprikkels en supercompensatie

*Homeostase is een fysiologisch proces, waarbij organismen het inwendig milieu van biochemische en biofysische processen in evenwicht houden, ondanks veranderingen in de omgeving waarin het organisme zich bevindt (wikipedia)

Reversibiliteit

Simpel gezegd: als je niet of onvoldoende traint dan neemt je belastbaarheid weer af naar het beginniveau

Specificiteit

Je moet trainen waar je beter in wilt worden. De trainingsbelasting moet overeenstemmen met de wedstrijdbelasting qua beweegstructuur en spiercontractie. Daarnaast moet het juiste energiesysteem (linkje naar artikel over energiesystemen) worden aangesproken.

Verminderde meeropbrengst

Naarmate de trainingsleeftijd toeneemt, wordt het moeilijker om het prestatieniveau te verbeteren.

Individualiteit

Ieder mens, iedere sporter is anders. Jij verdient dan ook je eigen gepersonaliseerde trainingsschema. Geen one-size-fits-all schema. Hoeveel tijd heb je om te trainen, welke dagen, wat is je startniveau en wat is je ambitie? Heb je een concreet doel, hoe is je looptechniek etc. etc. Wij bij Tomas Loopt maken voor jou een individueel en uniek trainingsschema.

Dus: wat is een goede training? Antwoord: aan het eind van je training heb je je homeostase verstoord (dus dat betekent: hard genoeg trainen!) en heb je daarna voldoende rust gehouden. De training is specifiek voor het doel dat je wil bereiken en op jouw eigen situatie geïndividualiseerd.

In het schema dat wij voor je maken is perfect rekening gehouden met al deze trainingsprincipes waardoor je blessurevrij hard vooruit kan gaan in je prestatie!

 

Lenigheid en coördinatie, de andere genoemde grondmotorische eigenschappen komen in een volgend blog aan bod.

 

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen, opmerkingen of wil je een afspraak maken? Klik dan hier voor contactpagina.

 

 

← Terug naar overzicht